Stilte voor de storm – Wat als NOW eindigt?

We bevinden ons in een tijd van ongekende economische krimp. Over het waarom hoeven we het niet te hebben, niemand had corona aan zien komen. Maar waar we het wél over moeten hebben zijn de zogenaamde zombiebedrijven zoals een kop in het FD van 5 september ze omschreef. Bedrijven die ternauwernood in leven blijven dankzij de maatregelen vanuit de overheid. 

Minder faillissementen dan ooit

Het ingrijpen door de overheid heeft, zeker in de eerste periode, veel ellende voorkomen. Het eerste pakket bood snel financiële ruimte voor ondernemers om de crisis het hoofd te bieden door NOW 1 en uitstel van belastingbetalingen. Inmiddels zijn we een aantal maanden en steunpakketten verder en ontstaat de vreemde situatie dat in deze zware economische tijden minder faillissementen dan ooit aangevraagd worden. Dat lijkt tegenstrijdig en dat is het ook. 

Het is de stilte voor de storm. Zolang NOW de loonkosten dekt en de belastingschuld nog niet afgelost hoeft te worden blijven veel bedrijven als een zombie zweven tussen leven en dood. Het moment dat de schulden betaald moeten worden komt onvermijdelijk en het is niet te verwachten dat financiers kredieten zullen verstrekken om in de basis verlieslatende activiteiten overeind te houden. Met als gevolg alsnog veel, heel veel faillissementen.

Het is erop of eronder

Ondernemers moeten nú kritisch naar hun eigen bedrijf kijken: is het businessmodel op termijn weer winstgevend te maken? Welke harde ingrepen zijn nodig om het bedrijf opnieuw uit te vinden? Dat zijn waarschijnlijk geen gemakkelijke keuzes om te maken maar zware tijden vragen nu eenmaal om zware ingrepen. Afwachten lijkt misschien veiliger maar is het zeer zeker niet. 

Collega Jeroen Overing schreef nog voor deze crisis al eens over het struisvogelgedrag van de ondernemer in nood en hoe vertrouwen een grote rol speelt bij het loslaten van dat gedrag. Een kritische sparringpartner kan van onschatbare waarde zijn om de ondernemer zijn of haar overzicht, perspectief en een gevoel van controle terug te geven waardoor ze hun bedrijf weer in het land van de levenden kunnen trekken. Bij BBN is het ons vak om ondernemers bij te staan in bijzondere situaties want met de juiste adviezen en ondersteuning kan de situatie er in korte tijd heel anders uitzien. 

Like dit artikel?

Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin