Investeer in tegenspraak

Jeroen Overing geeft hier tips die het verschil kunnen maken voor een bestuurder in het MKB, die op zoek is naar steun in barre tijden. Jeroen is partner bij BBN Business Improvement.

Paniek

Ongekend, onmogelijk, heb ik daar al die jaren voor gewerkt? Dat denkt gedurende deze crisis menig eenzaam ondernemer. Ontkenning dat je dit als ondernemer kan gebeuren. De deuren sluiten, de productie stil leggen, hoe lang is dat houdbaar? Alles gaat op de helling.

Kom in beweging

Ontkennen helpt niet, het veroorzaakt kostbaar tijdverlies. Het is crisis dus “all hands on deck” anders is het verdrinken. Als je er zelf niet uitkomt, vraag dan om hulp. Dat is geen schande, dat is verstandig en sterk. Investeer in een klankbord. Zoek een ervaren rot in het vak, iemand die ook aan andere stakeholders dan jijzelf bewezen heeft dat hij een crisis kan bezweren. En ga samen aan de slag om er bovenop te komen. Ja, ik bedoel een professionele turnaround manager. Daar loopt in Nederland een kleine groep van rond. Die bedrijvendokters krijgen het elke dag drukker, dus wacht niet te lang om een afspraak met ze te maken. 

Ga een stap verder

Stel een raad van advies samen die zich committeert aan de continuïteit van de onderneming. Het is niet onwaarschijnlijk dat hun advies niet altijd samenvalt met jouw persoonlijke agenda. Sterker nog, het zou zelfs kunnen dat ze je zwakheden duidelijk zichtbaar maken. Daar kan je dus van leren en er sterker uitkomen. Samen met je onderneming.

Change dynamics, boardroom dynamics

De turnaround manager is bereid om zijn mond open te doen, en ook je raad van advies moet daartoe bereid zijn. De tone of voice is hierin van beide kanten belangrijk; hoe ga je met elkaar om, wat pik je van elkaar? Als het klikt dan is dat mooi, maar als het niet klikt hoeft dat niet te betekenen dat je niet goed kunt samenwerken. Benoem de verschillen in een goed gesprek en zorg dat ze de samenwerking niet in de weg staan. Handel niet vanuit ergernis, want dan handel je vaak niet langer vanuit de inhoud en ben je vergeten waar het allemaal om draait: als team zorgen dat jouw onderneming die crisis overleeft en weer vooruit kan. 

Kom op, aan de slag!

Like dit artikel?

Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin